Składniki
dla 2-4
osób
Biszkopt:
jajka, 4 sztuki
cukier, 4 łyżki
mąka, 4 łyżki
proszek do pieczenia, 0,5 łyżeczki
MUS TRUSKAWKOWY:
truskawki, 80 dag
Śmietana kremówka, 250 ml
galaretka truskawkowa, 2 opakowania
KREM RAFAELLO:
śmietana kremówka, 250 ml
śmietana Śnieżka, 1 sztuka
adwokat, 0,5 szklanki
biszkopty, 0,5 paczki
biała czekolada, 0,5 tabliczki
wiórka kokosowe, 4 łyżki
żelatyna, 2 łyżeczki
śmietana Śnieżka, 1 sztuka
adwokat, 0,5 szklanki
biszkopty, 0,5 paczki
biała czekolada, 0,5 tabliczki
wiórka kokosowe, 4 łyżki
żelatyna, 2 łyżeczki
MASA ŚMIETANKOWA:
śmietana kremówka,0,5 litry
śmietana fix, 1 sztuka
cukier puder, 2 łyżki
płatki migdałowe, 10 dag
śmietana kremówka,
śmietana fix, 1 sztuka
cukier puder, 2 łyżki
płatki migdałowe, 10 dag
Opis przygotowania
czas
przygotowania: do 60 min
1.
BISZKOPT:
Białka
ubijamy z cukrem na sztywno, dodajemy po jednym żółtku ciągle ubijając.
Dodajemy mąkę z proszkiem, lekko mieszając. Pieczemy przez 20-25 min w 175
stopniach w prostokątnej blaszce.
2. MUS TRUSKAWKOWY:
2. MUS TRUSKAWKOWY:
Truskawki
dzielimy na dwie części. Jedną część miksujemy a drugą kroimy na kawałki.
Galaretki rozpuszczamy w 1 szklance wody - studzimy. Dobrze schłodzoną
śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy zmiksowane truskawki, galaretki i
pokrojone owoce. Lekko tężejącą masę wykładamy na upieczony biszkopt i
wstawiamy do lodówki.
3. KREM RAFAELLO:
3. KREM RAFAELLO:
Czekoladę
rozpuszczamy w niewielkiej ilości śmietanki. Schłodzoną śmietankę ubijamy razem
ze Snieżką, dodajemy adwokat, rozpuszczoną, przestudzoną czekoladę, pokruszone
biszkopty, kokos, żelatynę rozpuszczoną w 2 łyżkach wody - wszystko lekko
mieszamy. Gotowy krem wykładamy na mus truskawkowy i ponownie wstawiamy do
lodówki.
4. MASA
ŚMIETANKOWA:
Schłodzoną
śmietankę ubijamy ze śmietanką Fix, stopniowo dodajemy cukier puder. Gotową
masę wykładamy na krem rafaello. Wierzch posypujemy lekko uprażonymi płatkami
migdałowymi.
5. Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin. SMACZNEGO:)))
5. Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin. SMACZNEGO:)))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz