Cukier – użyj
tyle cukru, ile będziesz potrzebować karmelu.
Nie używaj garnka
aluminiowego, on łatwo pochłania ciepło, co wiąże się z ryzykiem przypalenia karmelu.
Garnek ustaw na kuchence. Palnik kuchenki ustaw na średni poziom. Przygotuj
odpowiedni garnek , średniej wielkości z grubym dnem.
Do garnka wsyp
cukier i mieszaj, mieszaj, mieszaj...
Do mieszania cukru oraz już powstałego karmelu użyj drewnianej łyżki.
Do mieszania cukru oraz już powstałego karmelu użyj drewnianej łyżki.
Następny etap wymaga
trochę cierpliwości. Musisz poczekać, aż cukier się całkowicie rozpuści i
zmieni się w karmel.
Nie odchodź daleko od kuchni. Cały czas mieszaj i kontroluj kolor powstającego karmelu. Im dłużej będziesz gotować karmel, tym będzie miał ciemniejszy kolor i gorzki smak. Łatwo go spalić!
Nie odchodź daleko od kuchni. Cały czas mieszaj i kontroluj kolor powstającego karmelu. Im dłużej będziesz gotować karmel, tym będzie miał ciemniejszy kolor i gorzki smak. Łatwo go spalić!
Zdejmij garnek
z palnika, tuż przed uzyskaniem odpowiedniego koloru karmelu. W ten sposób
unikniesz przypalenia karmelu.
Jeśli karmel zastygnie, podgrzej go delikatnie, aby znów nabrał konsystencji cieczy.
Jeśli karmel zastygnie, podgrzej go delikatnie, aby znów nabrał konsystencji cieczy.
Karmel jest już
gotowy, możesz użyć go do swoich wypieków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz