reloader

piątek, 17 lutego 2012

Jak zrobić Karmel...







200 g cukru
Cukier – użyj tyle cukru, ile będziesz potrzebować karmelu.

Nie używaj garnka aluminiowego, on łatwo pochłania ciepło, co wiąże się z ryzykiem przypalenia karmelu. Garnek ustaw na kuchence. Palnik kuchenki ustaw na średni poziom. Przygotuj odpowiedni garnek , średniej wielkości z grubym dnem.

Do garnka wsyp cukier i mieszaj, mieszaj, mieszaj...
Do mieszania cukru oraz już powstałego karmelu użyj drewnianej łyżki.

Następny etap wymaga trochę cierpliwości. Musisz poczekać, aż cukier się całkowicie rozpuści i zmieni się w karmel.
Nie odchodź daleko od kuchni. Cały czas mieszaj i kontroluj kolor powstającego karmelu. Im dłużej będziesz gotować karmel, tym będzie miał ciemniejszy kolor i gorzki smak. Łatwo go spalić!
Zdejmij garnek z palnika, tuż przed uzyskaniem odpowiedniego koloru karmelu. W ten sposób unikniesz przypalenia karmelu.
Jeśli karmel zastygnie, podgrzej go delikatnie, aby znów nabrał konsystencji cieczy.



Karmel jest już gotowy, możesz użyć go do swoich wypieków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz