reloader

środa, 15 lutego 2012

Szachownica serowo makowa


Składniki

Ciasto kruche:

  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 20 dag margaryny
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Zagnieść ciasto kruche z podanych składników. Wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem.

Masa serowa:

  • 1,5 kg białego 2-krotnie mielonego
  • 100 g masła
  • 0.7szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 2opakowanie budyniu śmietankowego z cukrem
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżki mleka 

      Masa makowa:
  • 0.5 kg maku
  • 100 g bakalii
  • 0.5 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 0.5 opakowania cukru waniliowego
  • olejek migdałowy(kilka kropel)
  • sok z cytryny
                                 SPOSUB PRZYGOTOWANIA          
                               
Masa serowa:

Jajka utrzeć z cukrem. Stopniowo dodawać masło i dalej ucierać. Dodać ser i budyń. Rozetrzeć na pulchną masę.
Masa makowa:

Mak sparzyć gorącą wodą. Jak wystygnie odcedzić, 2-krotnie zmielić. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać mak, olejek, sok z cytryny i pokrojone bakalie. Pod koniec ucierania dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Szachownica:
Ser podzielić na dwie części w stosunku 2:1. Mniejszą część zostawić a drugą układać na kruchym cieście w podłużne pasy na przemian z makiem do wyczerpania obu mas. Teraz pozostały ser podzielić znów na pół i do jednej dodać kakao i mleko i wymieszać. Teraz układać na pierwszej warstwie, tam gdzie ser biały to ser z kakaem, a tam gdzie mak to ser biały. Warstwy wyrównać i wstawić do piekarnika o temp. 180 - 200 stopni na około 40 - 50 min.(ale to zależy od piekarnika- trzeba po prostu sprawdzać:) Placek po całkowitym ostygnięciu wyjąć z formy i udekorować rozpuszczoną czekoladą lub polewą, robiąc cienkie pasy tam gdzie łączy się ser ciemny i jasny.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz