Tarta z rabarbarem, rodzynkami i bezą
Składniki
Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- 3/4 kostki masła roślinnego
- pół szklanki cukru
- 2 żółtka
Wierzch:
- 4-5 łodyg rabarbaru + łyżka mąki ziemniaczanej
- pół szklanki rodzynek
- 2 białka i 3/4 szklanki cukru na bezę
PrzygotowanieZ podanych składników zagniatamy szybko ciasto. Chłodzimy w lodówce ok. godziny. Smarujemy formę na tartę masłem i wysypujemy tartą bułką. Wylepiamy ją ciastem (łącznie z brzegami). Całość nakłuwamy widelcem.
Rabarbar obieramy ze skórki i kroimy na 2 cm kawałki. Rodzynki moczymy w wodzie. Białka ubijamy na sztywno a następnie dodajemy cukier i dalej ubijamy aż masa będzie sztywna. Rabarbar mieszamy z mąką, wykładamy na ciasto. Na to rodzynki i masa bezowa. Pieczemy w 150 stopniach (na niższym poziomie, aby nie przypiec piany z białek) ok. 40 minut.
Życzę smacznego :)
Wykorzystanie zdjęć bez zgody autora to kradzież zdjęcia pochodzą z blogu przepisnaciasto.net. Proszę o ich usunięcie
OdpowiedzUsuń