
25 dag Kasia
2 jajka
10 dag cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki śmietany
1 łyżka otartej skórki z cytryny
szczypta proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu migdałowego
5 dag siekanych migdałów
galaretka owocowa
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z Kasia. Dodać cukier puder, cukier waniliowy, 1 całe jajko, 1
żółtko, śmietanę, skórkę z cytryny, posiekane migdały i aromat migdałowy,
zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na 1h. Następnie ciasto cienko rozwałkować,
foremką wykrawać ciasteczka, w co drugim ciastku za pomocą mniejszej foremki
wycinać dziurkę. Na przygotowaną blaszkę wyłożyć pełne ciasteczka, posmarować
brzegi pozostałym białkiem i nałożyć ciastka z dziurką, docisnąć. Piec w
nagrzanym piekarniku ok 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu środki
napełnić krzepnącą galaretką owocową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz