reloader

środa, 8 lutego 2012

szarlotka na kruchym spodzie

Prosta szarlotka na kruchym spodzie
SkładnikiCiasto:
- 5 żółtek
- 2,5 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- kostka masła
- cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta cynamonu
- 2 łyżki zimnej wody (jeśli ciasto nie chce się zagnieść)

Warstwa jabłkowa:
- 1 kg antonówki lub szarej renety

Pianka:
- 5 białek
- szklanka cukru pudru
- 2 kisiele jabłkowe, morelowe lub brzoskwiniowe

PrzygotowanieDo dużej miski wsypuję mąkę. Dodaję proszę do pieczenia oraz cukier i cukier waniliowy plus odrobinę cynamonu. Mieszam suche składniki. Do tego wrzucam żółtka oraz pocięte na kawałki masło i ewentualnie wodę. Szybko zagniatam ciasto. Wstawiam do lodówki na co najmniej pół godziny. Blaszkę smaruję masłem i posypuję bułką tartą.
Jabłka ścieram na tarce w plasterki (tarce do szatkowania kapusty) albo kroję w kostkę.
Białka ubijam na sztywno, potem ubijam ze szklanką cukru pudru i kisielami.
Ciasto dzielę na dwie części. Większą częścią wylepiam blaszkę (również po części brzegi blaszki). Układam na nim jabłka. Na to wylewam pianę. Na koniec ścieram drugą część ciasta na tarce z grubymi oczkami. Piekę ok. 45 minut w 170 stopniach.
Życzę smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz