reloader

czwartek, 19 lipca 2012

Strucla z makiem:)

Czas przygotowania:
50 min
Poziom trudnosci: średni
Kategorie:Świąteczny stół
Ilość porcji:3

Składniki:

  • mleko 1/2 szklanka
  • masło 1/2 kostka
  • mak 400 g
  • cukier 100 g
  • miód 1/2 szklanka
  • mąka pszenna 350 g
  • białka 2 szt
  • żółtka 3 szt
  • drożdże 5 dag
  • Masa makowa 1 szt
  • mieszanka bakaliowa 1 szt

Sposób przygotowania:


Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku, dodać 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru.Odstawić do wyrośnięcia.Żółtka ubić z cukrem.Do przesianej mąki dodać drożdże, ubite żółtka.Wyrabiać ciasto.Ciasto powinno być gęściejsze niż na zwykły placek drożdżowy.Gdy zacznie odstawać od ręki, wlać ciepły tłuszcz i jeszcze chwile wyrabiać.Odstawić w ciepłe miejsce.
Mak sparzyć, zmielić przez maszynkę.Dodać miód.Wymieszać.Następnie dodać roztopione masło, oraz bakalie.Na koniec ubić białka i dodać do masy.
Ciasto rozwałkować w prostokąt.Posmarować białkiem.Nałożyć masę makową i zwinąć w rulon.Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i włożyć strucla.Piec w temp. 180 stopni przez ok 45 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz