reloader

czwartek, 19 lipca 2012

Seromakowies hihi :)

Czas przygotowania:
60 min
Poziom trudnosci: średni
Kategorie: Ciasta
Ilość porcji:3

Składniki:

  • mleko 4 łyżka
  • mak 125 g
  • margaryna 1 kostka
  • mąka 250 g
  • cukier 300 g
  • sok z cytryny 2 łyżka
  • jaja 5 szt
  • ser 750 g
  • serek mascarpone 250 g
  • kasza manna 6 łyżka

Sposób przygotowania:

Przygotować ciasto kruche. Mąkę, jajko, 125 g margaryny i 70 g cukru posiekać nożem, następnie zagnieść szybkimi ruchami ciasto. Wstawić do lodówki na ok. 30 min. 4 żółtka oddzielić od białek. 125 g margaryny utrzeć z 170 g cukru następnie dodawać po 1 żółtku cały czas ucierając. W misce wymieszać mleko, ser, mascarpone,sok z cytryny i kaszę mannę. Całość dodać do masy jajecznej. Białka ubić z 60 g cukru i dodać do całości. Masę podzielić na 2 części. Do jednej dodać mak i dokładnie wymieszać. Cisto kruche rozwałkować, wyłożyć tortownice(26 cm) dociskając brzegi. Na cisto wykładać na przemian warstwę masy serowej i makowej, wierzch wyrównać. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika piec ok. 60 min. w temperaturze 175 stopni(termoobieg 150 stopni). Ciasto wyjąć, odstawić na 15 min. następnie wyjąć z formy. Ciasto posypać cukrem puderem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz