reloader

piątek, 13 lipca 2012

Rurki francuskie z kremem kawowo-amaretto :)

Czas przygotowania:
60 min
Poziom trudnosci: łatwy
Kategorie: Słodkości | Dla dzieci | Desery | Ciasta
Ilość porcji:6
SKŁADNIKI:

  • wódka 1 łyżka

  • sok z cytryny 2 łyżeczka
  • żółtka 4 szt
  • cukier puder 3/4 łyżka
  • kakao 2 łyżeczka
  • polewa czekoladowa 3 łyżka
    • ciasto francuskie 500 g
    • kawa rozpuszczalna 2 łyżeczka
    • margaryna palma 250 g
    • syrop amaretto 1 łyżka
    SPOSUB PRZYGOTOWANIA :
    Ciasto francuskie rozwałkować cienko, pociąć w paski o szer ok 3 cm dł. ok 15 cm nawinąć na metalowe rurki do pieczenia posmarować rozmąconym jajkiem, posypaćcukrem i upiec na złoty kolor, ok 20 min w temp 180-200 st.
    Rurki zdjąc i wystudzić.
    Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, Kawę rozpuścićw wódce dodać syrop amaretto i dodać cienkim strumieniem do kremu, dodać również kakao i sok z cytryny do smaku.
    Krem przełożyć do worka cukierniczego i nadziać rurki, polać dekoracyjnie czekoladą.

    Życze Smacznego i Udanych Wypieków :)

    1 komentarz: