reloader

niedziela, 15 lipca 2012

Kokoska z rabarbarem



Czas przygotowania:
90 min
Poziom trudnosci: średni
Kategorie: Słodkości | Dla dzieci | Desery | Ciasta
Ilość porcji:12
SKŁADNIKI:
  • rabarbar 800 g
  • jajko 1 szt
  • margaryna 0,5 kostka
  • mąka 2 szklanka
  • cukier 0,5 szklanka
  • cukier 1 szklanka
  • woda 0,5 szklanka
  • wiórki kokosowe 0,5 szklanka
  • wiórki kokosowe 1 łyżka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • żółtko 1 szt
  • śmietana 2 łyżka
  • DODATKOWO 0 g
  • CIASTO 0 g
  • MASA RABARBAROWA 0 g
  • galaretka (mogą byc rożne) 2 szt
  • herbaniki opakowania 2 szt
  • dżem jabłkowy 1 słoik
  • polewa biała i czekoladowa do dekoracji 100 g
SPOSUB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto zagnieść, podzielić na dwie części i rozwałkować cienko. Blaszkę o wym ok 23x30 cm. posmarować margaryną Kasia i wysypać wiórkami kokosowymi.
Wyłożyć ciasto i posmarować cienko dżemem jabłkowym, położyć drugą warstwę ciasta i delikatnie nakłuć wykałaczką. Upiec w temp ok 180 st 35-40 min.

Rabarbar umyć, obrać ze skórki i pokroić na 2 cm kawałeczki, podlać wodą dodać cukier i zagotować. Pogotować ok 5 min i zdjąć, rozdzielić na dwie części i dodać galaretki. Kiedy galaretki się rozpuszczą dla przyspieszenia jedną wstawiamy do zimnej wody i kiedy zacznie tężeć wylewamy na ciasto. Po schłodzeniu wylewamy drugą i wstawiamy do lodówki, po ok 20 min układamy herbatniki i dekorujemy polewą i wiórkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz