Czas przygotowania:
90 min
Ilość porcji:12
SKŁADNIKI:
- rabarbar 800 g
- jajko 1 szt
- margaryna 0,5 kostka
- mąka 2 szklanka
- cukier 0,5 szklanka
- cukier 1 szklanka
- woda 0,5 szklanka
- wiórki kokosowe 0,5 szklanka
- wiórki kokosowe 1 łyżka
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- żółtko 1 szt
- śmietana 2 łyżka
- DODATKOWO 0 g
- CIASTO 0 g
- MASA RABARBAROWA 0 g
- galaretka (mogą byc rożne) 2 szt
- herbaniki opakowania 2 szt
- dżem jabłkowy 1 słoik
- polewa biała i czekoladowa do dekoracji 100 g
Ciasto zagnieść, podzielić na dwie części i rozwałkować cienko. Blaszkę o wym ok 23x30 cm. posmarować margaryną Kasia i wysypać wiórkami kokosowymi.
Wyłożyć ciasto i posmarować cienko dżemem jabłkowym, położyć drugą warstwę ciasta i delikatnie nakłuć wykałaczką. Upiec w temp ok 180 st 35-40 min.
Rabarbar umyć, obrać ze skórki i pokroić na 2 cm kawałeczki, podlać wodą dodać cukier i zagotować. Pogotować ok 5 min i zdjąć, rozdzielić na dwie części i dodać galaretki. Kiedy galaretki się rozpuszczą dla przyspieszenia jedną wstawiamy do zimnej wody i kiedy zacznie tężeć wylewamy na ciasto. Po schłodzeniu wylewamy drugą i wstawiamy do lodówki, po ok 20 min układamy herbatniki i dekorujemy polewą i wiórkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz