reloader

sobota, 14 lipca 2012

Pawi Ogon :)

Czas przygotowania:
90 min
Poziom trudnosci: trudny
Kategorie: Słodkości | Dla dzieci | Desery | Ciasta
Ilość porcji:12



Składniki:

  • mleko 0,5 l
  • masło 1 kostka
  • jajko 1 szt
  • margaryna 1 kostka
  • jajka 3 szt
  • cukier 1 szklanka
  • mąka pszenna 4 łyżka
  • cukier waniliowy 1 szt
  • mąka ziemniaczana 4 łyżka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • żółtko 1 szt
  • cukier puder 3/4 szklanka
  • powidła śliwkowe 350 g
  • śmietana 0,5 szklanka
  • maka 3 szklanka
  • biszkopt cienki 1 szt
  • CIASTO KRUCHE 0 g
  • MASA BUDYNIOWA 0 g
  • galaretka zielona 2 szt
  • orzechu siekane włoskie 0,5 szklanka
SPOSUB PRZYGOTOWANIA: Z podanych składników zagnieść ciasto kruche i włożyć do lodówki na około 2 godziny. Po wyjęciu z lodówki ciasto podzielić na 4 części i rozwałkować na wielkość blaszki. Z jednej upiec cienki placek.Pozostałe 3 rozwałkowane ciasta smarujemy powidłem,posypujemy orzechami i zwinąć 3 roladki.( powidła można wymieszać z z orzechami i dodać łyzkę mąki) Zawinąć w papier do pieczenia,ułożyć w blaszce obok siebie i upiec. Następnie upiec cienki biszkopt.
masa; Z podanych składników ugotować budyń. Gdy ostygnie utrzeć go z masłem. rozpuściś galaretki . Na kruchy placek wyłozyć połowę masy. Na masie ułożyć obok siebie 3 rolady. Między rolady wlać tężejącą galaretkę. Na to wyłożyc drugą połowę masy. Na wierzch położyć biszkopt. Można polać polewą lub posypać cukrem pudrem. Proporcje na dużą blachę.

1 komentarz: