Czas przygotowania:
60 min
Ilość porcji:3
Składniki:
- mleko 2 szklanka
- masło 1 kostka
- masło 1/2 kostka
- śmietana 18% tł. 1/2 szklanka
- cukier waniliowy 2 łyżeczka
- mąka ziemniaczana 1/2 szklanka
- proszek do pieczenia 1 szczypta
- jaja 4 szt
- żółtka 4 szt
- mielony cukier 1/2 szklanka
- mielony cukier 2 szklanka
- kakao 3 łyżka
- śliwki suszone 50 dag
- Biszkopt: 1 szt
- czekolada gorzka 2 szt
- Masa: 1 szt
- Dodatkowo: 1 szt
- maka pszenna 1/2 szklanka
- budyń 5 łyżka
- wódka 1 łyżka
- wódka 200 ml
Sposób przygotowania:
Białka ubić.Dodać cukier oraz żółtka.Wszystko zmiksować.Następnie dodać przesiane mąki,kakao oraz proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką.Wyłożyć na blaszkę.Włożyć do zimnego piekarnika, piec ok 25-30 min.w temp. 180 stopni.
Budyń rozmieszać w 0,5 szklance mleka. Ugotować na pozostałym mleku.Ostudzić.
Następnie dodać cukier, cukier waniliowy.Jajka sparzyć gorącą wodą.Oddzielić.Dodać same żółtka.Zmiksować, na koniec dodać posiekane masło oraz wódkę.
Śliwki namoczyć na 8 godzin w wódce.Po 8 godzinach śliwki odsączyć i pokroić w paski.
Na biszkopt wyłożyć masę, następnie pokrojone śliwki.
2 tabliczki czekolady oraz masło roztopić w kąpieli wodnej.Śmietanę ubić i dodać do ostudzonej czekolady.Tak przygotowaną polewą zalać śliwki.Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz