reloader

czwartek, 19 lipca 2012

Śliwki w czekoladzie (przepyszne )

Czas przygotowania:
60 min
Poziom trudnosci: średni
Kategorie: Ciasta
Ilość porcji:3
Składniki:
  • mleko 2 szklanka
  • masło 1 kostka
  • masło 1/2 kostka
  • śmietana 18% tł. 1/2 szklanka
  • cukier waniliowy 2 łyżeczka
  • mąka ziemniaczana 1/2 szklanka
  • proszek do pieczenia 1 szczypta
  • jaja 4 szt
  • żółtka 4 szt
  • mielony cukier 1/2 szklanka
  • mielony cukier 2 szklanka
  • kakao 3 łyżka
  • śliwki suszone 50 dag
  • Biszkopt: 1 szt
  • czekolada gorzka 2 szt
  • Masa: 1 szt
  • Dodatkowo: 1 szt
  • maka pszenna 1/2 szklanka
  • budyń 5 łyżka
  • wódka 1 łyżka
  • wódka 200 ml

Sposób przygotowania:


Białka ubić.Dodać cukier oraz żółtka.Wszystko zmiksować.Następnie dodać przesiane mąki,kakao oraz proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką.Wyłożyć na blaszkę.Włożyć do zimnego piekarnika, piec ok 25-30 min.w temp. 180 stopni.
Budyń rozmieszać w 0,5 szklance mleka. Ugotować na pozostałym mleku.Ostudzić.
Następnie dodać cukier, cukier waniliowy.Jajka sparzyć gorącą wodą.Oddzielić.Dodać same żółtka.Zmiksować, na koniec dodać posiekane masło oraz wódkę.
Śliwki namoczyć na 8 godzin w wódce.Po 8 godzinach śliwki odsączyć i pokroić w paski.
Na biszkopt wyłożyć masę, następnie pokrojone śliwki.
2 tabliczki czekolady oraz masło roztopić w kąpieli wodnej.Śmietanę ubić i dodać do ostudzonej czekolady.Tak przygotowaną polewą zalać śliwki.Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz