> 60 minut
12 osób
Średnie
- 3 jajka
- 120 g cukru
- szczypta soli
- 3 łyżki Amaretto
- 120 g mąki
- 30 g kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 130 ml amaretto
- 250 g truskawek
- 300 g malin
- 5 płatków żelatyny
- 250 g serka mascarpone
- 250 g twarogu 20%
- 75 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 80 ml amaretto
- 400 ml śmietany
- Do dekoracji: kilka listków melisy
- 1
Jajka, cukier, sól i amaretto włożyć do miski. Miksować przez 8-10 minut na puszystą masę. Wymieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i ostrożnie wymieszać. Całość wlać do tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni (gazowy: pozycja 3). Odstawić do ostygnięcia.3 jajka, 120 g cukru, szczypta soli, 3 łyżki amaretto, 120 g mąki, 30 g kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2
Przekroić w poziomie. Wokół spodu zacisnąć pierścień tortownicy. Obie części tortu nasączyć amaretto. Truskawki opłukać i przekroić na pół lub na ćwiartki. Wyłożyć maliny.
- 3
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Do miski włożyć serek mascarpone, twaróg, cukier i cukier waniliowy; wszystko wymieszać. Żelatynę rozpuścić według wskazówek na opakowaniu. Wymieszać żelatynę z amaretto i dodać do masy mascarpone cały czas mieszając. Śmietanę ubić. Jak tylko masa zacznie się zsiadać, jeszcze raz energicznie wymieszać i ostrożnie dodać śmietanę.5 płatków żelatyny, 250 g serka mascarpone, 250 g twarogu 20%, 75 g cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 80 ml amaretto, 400 ml śmietany
- 4
Połowę kremu wyłożyć na spód ciasta. Odłożyć kilka owoców do dekoracji. Połowę owoców ułożyć na kremie i lekko docisnąć. Przykryć drugą warstwą tortu. Wyłożyć resztę kremu i resztę owoców. Wygładzić i wstawić do lodówki na ok. 2 godziny bez przykrycia. Na końcu ostrożnie zdjąć pierścień. Ozdobić owocami i melisą.
ten deser świetnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńświetnie się prezentuje, na pewno do wypróbowania!
OdpowiedzUsuńżycie & podróże
gotowanie
Ale rewelacyjnie wygląda! Aż ślinka leci. Gratulacje.
OdpowiedzUsuńzostaję oficjalną obserwatorką i z niecierpliwością czekam na nowe inspirujące przepisy:)
OdpowiedzUsuńżycie & podróże
gotowanie