reloader

piątek, 6 kwietnia 2012

Kolorowe ciasteczka maślane

> 60 minut

Średnie

Składniki


  • 300 g mąki
  • szczypta cukru
  • 100 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 jajko (rozmiar L)
  • 200 g zimnego masła
  • 2 żółtka (rozmiar M)
  • 2 łyżki mleka skondensowanego
  • migdały, cukier krystaliczny i wiśnie kandyzowane do dekoracji
  • mąka do wałkowania ciasta
  • 250 g cukru pudru
  • 5-6 łyżek wody lub soku z cytryny
  • czerwony barwnik spożywczy
  • pokrojone pistacje
  • migdały
  • posypka cukrowa, perełki cukrowe

Etapy przygotowania

  • 1
    Wymieszać mąkę, sól, cukier i cukier waniliowy. Zrobić dołek w środku. Dodać jajko i masło w kawałkach. Szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto owinąć folią i włożyć na godzinę do lodówki.
  • 2
    Rozwałkować ciasto na stolnicy posypanej mąką i wyciąć ulubione kształty. Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Żółtka roztrzepać ze skondensowanym mlekiem i posmarować ciasteczka. Udekorować migdałami, cukrem krystalicznym i kandyzowanymi wiśniami. Piec ok. 12-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (piekarnik gazowy: pozycja 2-3, piekarnik z nawiewem: 160 stopni). Ciasteczka ostudzić na kratce.
  • 3
    Zrobić polewę: cukier puder przesiać i wymieszać z wodą lub sokiem z cytryny. Odlać trochę polewy i zabarwić na czerwono barwnikiem spożywczym. Udekorować ciasteczka według uznania.  

2 komentarze: