> 60 minut
Średnie
- 300 g mąki
- szczypta cukru
- 100 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 jajko (rozmiar L)
- 200 g zimnego masła
- 2 żółtka (rozmiar M)
- 2 łyżki mleka skondensowanego
- migdały, cukier krystaliczny i wiśnie kandyzowane do dekoracji
- mąka do wałkowania ciasta
- 250 g cukru pudru
- 5-6 łyżek wody lub soku z cytryny
- czerwony barwnik spożywczy
- pokrojone pistacje
- migdały
- posypka cukrowa, perełki cukrowe
- 1
Wymieszać mąkę, sól, cukier i cukier waniliowy. Zrobić dołek w środku. Dodać jajko i masło w kawałkach. Szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto owinąć folią i włożyć na godzinę do lodówki.
- 2
Rozwałkować ciasto na stolnicy posypanej mąką i wyciąć ulubione kształty. Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Żółtka roztrzepać ze skondensowanym mlekiem i posmarować ciasteczka. Udekorować migdałami, cukrem krystalicznym i kandyzowanymi wiśniami. Piec ok. 12-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (piekarnik gazowy: pozycja 2-3, piekarnik z nawiewem: 160 stopni). Ciasteczka ostudzić na kratce.
- 3
Zrobić polewę: cukier puder przesiać i wymieszać z wodą lub sokiem z cytryny. Odlać trochę polewy i zabarwić na czerwono barwnikiem spożywczym. Udekorować ciasteczka według uznania.
Wesołych Świąt, dużo słońca i mnóstwa uśmiechów.
OdpowiedzUsuńdziekuje serdecznie i nawzajem :)
Usuń