30 minut
8 osób
Łatwe....
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- 12,5 dkg masła
- 2 szklanki mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- 1 jajo
- masa serowa:
- 1 kg sera zmielonego kilka razy
- 1/2 kostki miękkiego masła
- 4 jaja
- 3/4 szkl. cukru
- 1 budyń waniliowy
- rodzynki
- 50 g czekolady 1 łyżec
- zka rumu
1
Zagnieść kakaowe ciasto kruche, gdyby się
kruszyło można dodać trochę oleju słonecznikowego lub sojowego. Podzielić na
dwie nierówne części zawinąć w folię i wstawić jedną - tę większą - do
zamrażalnika, a drugą do lodówki - na 2 godziny.
- 2
Przygotować masę serową: żółtka utrzeć z cukrem, dodać ser, miękkie masło i budyń, wymieszać. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Dodać rodzynki.1 kg sera zmielonego kilka razy, 1/2 kostki miękkiego masła, 4 jaja , 3/4 szkl. cukru, 1 budyń waniliowy, rodzynki
- 3
Na wysmarowaną i wysypaną tartą bułką tortownicę utrzeć równomiernie w łezkę pierwsza kulę ciasta wyjętą z zamrażalnika. Wyłożyć na to masę serową.
- 4
Mniejszą część ciasta rozwałkować i wykroić z niej - za pomocą nożyka falistego - ozdoby wielkanocne na górę. Upiec w średnio gorącym piekarniku (ok 180 st bez termoobiegu). Udekorować czekoladą rozpuszczoną z rumem.50 g czekolady, 1 łyżeczka rumu
- SMACZNEGO I WESOLYCH ŚWIĄT WSZYSTKIM ŻYCZĘ :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz