Z wyglądu skomplikowany do zrobienia, w praktyce bardzo prosty. Sekretem jest
zastosowanie gotowych produktów: mleka skondensowanego, herbatników i kremu do
karpatki. Ostrzegam, jest bardzo słodki! Ale za to pyszny i wart sprubowania :P
Składniki:
80 g zwykłych herbatników
1 opakowanie kremu do
karpatki (+ mleko)
1/2 opakowania zwykłych słonych krakersów
1 puszka (400
ml) słodkiego mleka skondensowanego
100 g płatków migdałowych
500 ml
schłodzonej śmietanki 36 proc.
1 łyżka cukru pudru
70 g wiórków
kokosowych
masło do natłuszczenia blachy
PRZYGOTOWANIE
Krok 1
Przygotuj kajmak: puszkę z
mlekiem wstaw do garnka, nalej tyle wody, by ją przykryła, doprowadź do wrzenia
i gotuj 2 godz. W razie potrzeby uzupełniaj poziom wody w garnku. Po tym czasie
wyjmij puszkę, ostudź i dopiero po ostudzeniu otwórz (Uwaga! Otwieranie puszki,
zanim ostygnie, jest niebezpieczne).
Krok
2Przygotuj krem do karpatki według przepisu na opakowaniu
Krok 3
Schłodzoną śmietankę wlej
do miski, dodaj łyżkę cukru pudru i ubij na sztywno.
Krok 4
Blachę o wymiarach ok. 26 x 21
cm natłuść niewielką ilością masła, na spodzie ułóż jedną warstwę herbatników, a
na herbatniki przygotowany krem do karpatki.
Krok 5
Następnie układaj kolejne
warstwy: krakersy, kajmak z mleka skondensowanego i płatki migdałowe.
Krok 6Na wierzchu
rozsmaruj ubitą śmietanę i posyp wiórkami kokosowymi. Całość wstaw na noc do
lodówki.
Przepis pochodzi ze strony http://palcelizac.gazeta.pl/palcelizac/1,110783,10939843,Deser_kokosowy_z_kajmakiem.html
Świetna alternatywa mazurka. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń