reloader

wtorek, 15 maja 2012

Murzynek z dżemem i Marmoladą

SKŁADNIKI:

  • Ciasto:
  • 1kostka margaryny (kasia)
  • 3 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 szkl mleka
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 słoika dżemu porzeczkowego
  • 2 łyzeczki kakao
  • Krem:
  • 1 opakowanie kremu karpatka
  • 2-3 galaretki różnokolorowe-pokroić w kostkę


  • Jak zrobić?

    Cukier utrzeć z jajkami, wsypując powoli mąkę. Ucierać aż masa będzie jednolita. Sodę rozpuścić w ciepłym mleku, i dodać do ciasta ciągle mieszając.margarynę , ostudzić i dodać do ciasta. Wszystko wymieszać dodając 2 łyżeczki kakao. Na końcu dodać 1/2 słoika dżemu i wymieszać. Piec w piekarniku nagrzanym do 200C. Po upieczeniu i przestudzeniu, ciasto przekroić na 2 części. Krem wykonać zgodnie z przepisem na opakowaniu. Galaretkę pokroić w kostkę i powoli wymieszać z kremem. Posmarować masą część ciasta i przykryć drugą połówką. Odstawić do lodówki na 1,5 godz..

    Temperatura piekarnika : 200oC
    Czas pieczenia: ok. 30 minut

    1 komentarz: