SKŁADNIKI:
25 dag mąki
2 dag tłuszczu
3-5 żółtek
sól
1 łyżka spirytusu
30 dag tłuszczu
5 dag cukru waniliowego
PRZYGOTOWANIE:
Tłuszcz posiekać z mąką. Ukształtować na stolnicy
wianuszek, dodać żółtka, sól, spirytus, nożem zarobić tak gęste ciasto, by przy
wałkowaniu jak najmniej podsypywać mąką. Gdy część mąki złączy się z żółtkami,
oskrobać nóż z ciasta, zagniatać ciasto dłonią, aż utworzy się jednolita, gładka
masa. Nastawić tłuszcz do smażenia. Ciasto podzielić na części, wywałkować
niezbyt grubo, wykrawać na każdą różę po 3 coraz mniejsze krążki; każdy krążek
nadciąć w kilku miejscach od obwodu ku środkowi; zlepiać je białkiem po trzy,
najmniejszym na wierzch. Zrobić próbę temperatury tłuszczu, ciasto omieść z
mąki szczoteczką, wkładać na gorący tłuszcz płatkami ku dołowi i powoli smażyć;
gdy się zrumieni, odwrócić szpikulcem, dosmażyć. Róże wyjąć na bibułę dla
osączenia z tłuszczu; ułożyć na talerzu, posypać cukrem i wanilią, przybrać
konfiturą kładąc cały owoc w środku róży. Układać jedne na drugich na okrągłym
półmisku.
Zyczę smacznego :P
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz